Cum îi învățăm pe copii culorile? - zappi.ro

Cum îi învățăm pe copii culorile?

Învățarea culorilor de către copii este mai dificilă decât ne-am putea aștepta. Chiar și după ore întregi de învățare a vocabularului culorilor, un copil în vârstă de șase ani poate avea dificultăți majore în identificarea acestora, sau puteți chiar bănui că este daltonist. Dar nu vă pierdeți speranța! Suntem aici pentru a vă ajuta să înțelegeți de ce culorile sunt atât de greu de învățat de către copii și pentru a vă oferi tehnici care îi vor ajuta să învețe mai repede.

În primul rând, va trebui să vedem de ce este atât de dificil să predăm culorile copiilor și de ce înțelegerea lor nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales în limba română.

De ce este mai greu să înveți culorile în limba română?

Cuvintele de culoare sunt deosebit de greu de înțeles în limba română, deoarece avem tendința de a folosi culorile ca parte a unui cuvânt, mai degrabă decât ca un termen descriptiv care se adaugă la cuvânt, de exemplu: "Dă-mi cubul roșu". Atunci când folosiți propoziții de acest gen, este mult mai dificil pentru copii să separe cele două cuvinte unul de celălalt, ca mai întâi culoare și apoi obiect. În schimb, "cub roșu" devine în mintea lor un nume pentru "cub", mai degrabă decât o proprietate a cubului. Cu acest raționament, există foarte puține motive pentru care un cub verde, albastru sau orice alt cub colorat nu ar putea fi numit și el "cub roșu".

 

Care este soluția?

Soluția la această barieră lingvistică este foarte simplă, ea implică schimbarea modului în care vorbiți. Ar trebui să folosiți culorile doar ca proprietăți și nu ca nume ori de câte ori vă aflați în preajma copilului dumneavoastră. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să separați culoarea de cuvânt, de exemplu: "Dă-mi cubul care este roșu". Această schimbare simplă, deși un pic mai lungă, îi ajută pe copii să asocieze cuvântul "roșu" ca o proprietate și nu ca parte a numelui blocului.



Într-un studiu din 2010 finalizat de Scientific American, s-a constatat că folosirea unui limbaj precum "Acest creion este verde" a dat rezultate de învățare semnificativ mai bune decât "Acesta este un creion verde".

 

Jucării care ajută la învățarea culorilor

Jucăria noastră preferată pentru a-i ajuta pe copii să învețe culorile este 

Acest joc educațional de cărți face învățarea culorilor distractivă, potrivind 103 autocolante diferite cu 30 de cărți frumos ilustrate. Nu uitați că limbajul și feedback-ul dvs. joacă un rol esențial în a-i ajuta să învețe, lăudați-i atunci când greșesc: "Bravo, ai pus floarea roz în locul potrivit" și folosiți-vă cu grijă limbajul atunci când greșesc: "Fluturele albastru nu se potrivește acolo, încearcă altceva".
Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.